peníze

Zájem o cestování roste

Ruku v ruce s uvolňováním opatření proti pandemii se ve světě rozbíhá i turismus. Zájem lidí o cestování roste, což ukazují také oficiální data za cestovní ruch. Uvedl to analytik Slovenské spořitelny Matej Horňák v rámci týdenního přehledu. Výrazně pozitivní trend podle něj naznačují i ​​platby jejich klientů v této kategorii, které v některých týdnech dosahují io 50 % vyšší hodnoty než ve stejném období před pandemií, tedy v roce 2019. Dodal, že oživení cestovního ruchu cítí také Slovensko.

Horňák přiblížil, že data Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) ukazují postupné oživování poptávky, kdy rezervace letenek, vyhledávání hotelů i jejich obsazenost vykazují pozitivní trend. Jistou změnu na cestovatelské mapě však podle analytika přinesla ruská invaze na Ukrajině, která přerušila nejen ekonomická, ale i dopravní spojení mezi množstvím západních zemí a Ruskem, a tak si cestovatelé na obou stranách hledají alternativy v jiných zemích. Právě služby by přitom podle něj měly být letos motorem růstu v zemích Evropské unie (EU).

„První známky oživení hlásí i slovenský cestovní ruch. Slovenské ubytovací zařízení navštívilo v březnu téměř 300.000 hostů, což sice výrazně převyšuje úroveň z března v letech 2020-2021, avšak za předpandemickou hodnotou zaostává o necelou třetinu,“ poznamenal Horňák. Zároveň podle analytika stále platí, že domácí cestovní ruch táhnou zejména domácí turisté, kteří tvořili více než 70 % všech návštěvníků.

Opětovnou chuť cestovat podle něj potvrzují i ​​platby klientů banky za cestování, například za letenky či hotely, které přesahují úroveň stejného období minulých let, ale i tu z roku 2019, a to v posledních týdnech až o 50 %. Podotkl, že z tohoto vývoje těží i jiné segmenty než restaurace či turistické atrakce.

Thoughtful woman in the train looking through the window

„Podobný scénář pozorujeme ve většině zemí Evropy, které citelně benefitují ze zvolnění pandemie. I z těchto důvodů očekáváme, že ekonomický růst v zemích EU bude letos poháněn právě sektorem služeb, kde dochází k uvolňování potlačené poptávky,“ zhodnotil analytik. Služby tak podle něj budou do určité míry kompenzovat současné problémy v průmyslových odvětvích.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat