peníze

Vládní nařízení k tankování za regulované ceny v Maďarsku není jednoznačné

Vládní nařízení, podle kterého od pátku mohou za regulovanou cenu základních druhů pohonných hmot tankovat v Maďarsku pouze auta s maďarským evidenčním číslem, není jednoznačné a způsobuje zmatek, poukázala na to řada maďarských médií. Informuje o tom zpravodaj TASR v Budapešti, podle něhož například na bezobslužných automatických čerpacích stanicích nemá kdo kontrolovat, zda jde o maďarské vozidlo.

Na čerpacích stanicích v souladu s vládním nařízením musí být velkými písmeny vyznačena regulovaná cena, avšak na stojanech musí uvést i tržní cenu. Na poutačích s cenami paliv jsou uvedeny regulované ceny. U vchodu a pokladnic v maďarském a anglickém jazyce má být uvedeno vysvětlení, koho se regulovaná cena týká. V případě nejasností může personál čerpací stanice požádat řidiče auta o předložení dokladů k vozidlu ke zjištění jeho původu.

Maďarské příhraniční čerpací stanice ve čtvrtek (26. 5.) zažily nápor vozidel ze zahraničí včetně Slovenska, aby využily do půlnoci poslední možnosti natankovat základní druhy pohonných látek za regulované ceny.

Řady slovenských aut se tvořily před půlnocí v Győru, ale iv Mosonmagyaróváru či v Komáromu.

Podle nařízení maďarské vlády od pátku mohou v Maďarsku tankovat pohonné látky za regulované ceny pouze vozidla s maďarským evidenčním číslem.

Výjimkou jsou zahraniční auta ze zemí, ve kterých jsou ceny pohonných hmot také regulovány a za regulovanou cenu mohou tankovat i tam žijící příslušníci maďarské menšiny, přičemž seznam takových zemí zveřejní ministr zahraničních věcí. Tato část opatření však ještě neplatí, protože seznam ještě nebyl zveřejněn. Podle serveru liner.hu by se výjimka měla týkat ze sousedních zemí pouze Slovinska a Srbska.

Financial Stock Market Abstract Graph – 3d rendered image. Stock Market and Exchange concept. Fluctuations and volatility in financial market. Financial Business activity.

Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás ve čtvrtek na tiskové konferenci v Budapešti vyzdvihl, že v Evropě lze natankovat nejlevnější v Maďarsku, proto v příhraničních oblastech vznikla „tankovací turistika“ ze sousedních zemí, která již ohrožuje bezpečnost dodávek pohonných hmot.

Tržní cena v případě základního druhu benzinu podle telex.hu je aktuálně 661 forintů a v případě nafty 679 forintů, na mnoha čerpacích stanicích však litr pohonné látky prodávali již v pátek za více než 700 forintů.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat