peníze

Jak své rodině prostřednictvím finančních nástrojů zabezpečit klidnou a jistou finanční budoucnost?

Ať už jste finančně dobře zajištěni, nebo táhnete finance ve vaší domácnosti z jednoho platu a stěží vycházíte, jistě chcete, aby se vaše rodina měla v budoucnu lépe. K tomu můžete využít některé z mnoha finančních nástrojů, které nám finanční instituce nabízejí. Prostřednictvím kterého instrumentu zhodnotíte rodinné peníze vy?

více v článku...

Co jsou finanční nástroje a co je definuje?

Minimálně rámcovou představu o tom, co se pod pojmem finanční instrumenty, nebo chcete-li finanční nástroje, ukrývá, má pravděpodobně většina lidí, kteří disponují alespoň základní finanční gramotností. Pojďme si ale svět finančních instrumentů s jeho plusy i minusy společně představit o něco konkrétněji. Možná, že přijdete na to, že by jejich přínosy za předpokladu zodpovědného použití mohly vylepšit budoucnost i vaší rodiny.

Finanční nástroje jsou poměrně obsáhlým souborem aktiv tržního sektoru, finančních operací a produktů. Na základě náročnosti spravování jednotlivých finančních nástrojů se obvykle rozdělují do dvou základních kategorií:

  • Uživatelsky jednodušší finanční nástroje – produkty, jako je například bankovní a nebankovní půjčka, hypoteční úvěr či leasing.
  • Komplikovanější finanční nástroje – jsou mnohem specifičtější, a nemusejí tak být tou nejvhodnější volbou pro každého.

Je hypoteční úvěr dobrým finančním nástrojem pro lepší budoucnost vaší rodiny?

Zcela určitě ano! S hypotékou si sice berete několikamilionový úvěr, který budete muset splácet pravděpodobně ještě v dospělosti vašich dětí, ale i přesto jde o jedno z nejlepších rozhodnutí, které můžete pro budoucnost své rodiny udělat. Samozřejmě pouze v případě, že si jej můžete dovolit.

Jde totiž o investici, jež vašim dětem zajistí stabilní domov a střechu nad hlavou nejen teď, ale případně i v budoucnosti. Navíc je trh s nemovitostmi v posledních dekádách poměrně stabilní ve svém vzestupném trendu. O vlastním bydlení sní každý, a s tím se dá zcela jistě počítat i do budoucna. Pokud by tak kdykoliv došlo na prodej bytu či domu, rozhodně na tom nebudete tratit. Ba naopak. Investice do nemovitostí je jedním z nejjistějších způsobů zhodnocování rodinných financí.

Důležité ale je nastavit si v rámci hypotéky co nejpříznivější výši úrokové sazby. Toho lze dosáhnout, požádáte-li o hypotéku v okamžiku všeobecně dobré ekonomické situace, kdy se hodnoty RPSN pohybují nízko. Velkým rozhodnutím je ale také fixace. Poraďte se s nezávislým finančním poradcem, zda pro vás s ohledem na predikce vývoje RPSN bude nejlepší variantou krátkodobé, dlouhodobé či plovoucí fixování úroků vašeho hypotečního úvěru.

Leasing jako řešení akutnější situace

O něco málo složitější operací je sjednání leasingu. I tady ale mluvíme o výhodné investici, která vaší rodině může přinést přilepšení. Spíše jde ale o efekt týkající se současnosti či budoucnosti v horizontu let.

Existují tři varianty leasingu:

  • Operativní leasing – Jedná se v podstatě o pronájem na předem určenou dobu. Zejména v zahraničí je tento typ finančního instrumentu hodně oblíbený u mladých lidí k pořízení vysněného auta. Díky němu můžete jezdit nejnovějším modelem, jehož koupi byste si jinak nemohli v žádném případě dovolit. Hradíte dohodnuté splátky a po uplynutí sjednané lhůty auto vrátíte společnosti, která je jeho majitelem. Následně si můžete opět pronajmout nejnovější model.
  • Zpětný leasing – Svou věc nabídnete k odkoupení finanční instituci, která vám vyplatí peníze, vy si od ní onu věc pronajímáte, a ve finále ji i odkoupíte zpět.
  • Finanční leasing

Sjednat leasing můžete jako fyzická i právnická osoba a jde o finanční nástroj tří zúčastněných stran:

  1. vás, jako někoho, kdo si věc pronajímá a následně odkupuje,
  2. finanční instituce, která se stará o finanční stránku věci,
  3. obchodníka, který je až do odkupu majitelem dané věci – obvykle se jedná o automobily a nejrůznější stroje využívané například v produkci za účelem podnikání.

Komplikovanější finanční instrumenty

Mezi finanční nástroje, s nimiž obvykle investor potřebuje pomoc odborníka, patří kupříkladu akcie. V tomto případě jde o investování do vlastnického podílu v nejrůznějších společnostech, z nichž obvykle získáváte dividendy. Pokud budete mít šťastnou ruku a pořídíte si akcie firmy, která úspěšně roste, můžete tímto rozhodnutím své rodině vykouzlit pohádkovou budoucnost.

Někdy se stane, že jste přesvědčeni o tom, že víte o firmě se skvělým potenciálem, ale v danou chvíli nedisponujete penězi, které byste do akcií mohli investovat. V takovém případě lze využít dalších finančních nástrojů, jako je například pojištěná půjčka.

O něco méně riskantní než akcie jsou pak dluhopisy. Fungují ale velmi podobně jako právě zmiňované akcie. Rozdíl je pouze ve výplatě. Pro dluhopisy totiž existuje konkrétní suma, kterou v předem dohodnutém časovém horizontu získáte.

Výčet finančních nástrojů je opravdu dlouhý. Mezi ty specifické, avšak o něco méně známé a využívané, můžeme zařadit například opce, repo nástroje, futures, swapy a mnohé další. Ve většině případů jde ale už o tak složité bankovní a nebankovní finanční instrumenty, že je využívají především právnické osoby. Mohou tedy být přínosné spíše pro společnosti než pro investora, jemuž jde o zlepšení rodinného zázemí.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat