peníze

Důchody v Česku vzrostou letos třikrát, přilepší si zejména bohatší penzisté

Od příštího týdne se začnou v Česku postupně vyplácet vyšší důchody. Toto zvýšení přitom není konečné.
Od příštího týdne se začnou v Česku postupně vyplácet vyšší důchody. Toto zvýšení přitom není konečné. Další mimořádná valorizace přijde ještě v září. Informoval o tom server iDNES.cz.

V červnu se zvýší zásluhová část důchodů o 8,2%, což v průměru představuje 1017 Kč (41,17 eura). Mimořádná valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních včetně předčasných, invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Podobný postup čeká důchodce iv září. Tato valorizace bude nižší než červnová a důchody vzrostou o 5,2 %. Průměrný starobní důchod má proto na začátku podzimu vzrůst o 699 Kč.

Důchody se tak letos zvýší celkově třikrát. Poprvé se průměrný starobní důchod zvýšil v rámci pravidelného zvyšování v lednu, a to o 805 Kč. To znamená, že v roce 2022 se důchody v Česku zvýší v průměru o 2500 Kč.

Nejvíce na tom získají lidé s vyššími důchody. Zatímco český důchodce se současným důchodem 11.000 Kč měsíčně si letos přilepší zhruba o 1000 Kč, důchodce se nynějším důchodem 19.000 Kč si měsíčně přilepší zhruba o 2000 Kč.

Navzdory zvýšení důchodů si však Češi výrazně vyšší nákupy nebudou moci dovolit. Růst penzí vyrovná důchodcům současnou inflaci, prakticky nevídanou od 90. let. Očekává se, že za celý rok 2022 se dostane nad 12 %. Pro srovnání, v roce 2019 dosáhla 2,8 %.

Senior woman in the bus

V loňském roce vyplatilo české ministerstvo financí na důchody 537,4 miliardy korun. To je téměř třetina výdajů státu.

Na zářijovou mimořádnou valorizaci bude zapotřebí 7,8 miliardy korun a červnové přidání vyjde přibližně na 21 miliard korun. Pravidelné lednové zvýšení si letos vyžádá 28 miliard korun. Celkově by letos mělo na důchody jít o téměř 57 miliard Kč více než loni, přičemž vojáci a policisté dostanou přidány z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat